domingo, 31 de mayo de 2009

ENSENYAR A CONVIURE.

Tant els educadors com els pares, tenen una tasca molt important per educar als alumnes i als fills/lles per anar fent persones. Cal ensenyar a conviure, relacionar-se bé amb els demes sense agressivitat i sense manipulacions. És un questió de molta paciència i de sentit comú. Els educadors (pares i mestres) tenim de tindre molta fermesa, serenitat i no cedir al gust dels xiquets/tes. Ensenyar a conviure no és difícil, és llarg i entretingut. Per fer-ho bé cal tenir en compte:

- ENSENYAR A PENSAR.- Saber plantejar bé els problemes, buscar el major número possible de solucions, previndre les conseqüències del que volem fer o dir i saber posar-se en lloc dels altres.

-RESPECTAR ELS ALTRES.- Apreciar els altres, dir les coses bé sense enfadar-se.

-HABILITATS SOCIALS.- Saber escoltar, saber demanar un favor, disculpar-se, fer un elogi, presentar una queixa adequada. Dir que no, amb eficacia i justicia, amb fermesa sense disgustar els altres. Si en algun moment fracasem en algo, és molt important tindre una gran fortaletza, bon humor i optimisme. Saber interpretar aquestes dificultats com una senyal de esforçar-se més, ens ajudarà a superar-nos. Posar-se d'acord entre un grup de persones és molt difícil la unica solució és una negociació justa i eficaç tenint en compte els interesos de les dos parts .

-CONEIXER LES PRÒPIES EMOCIONS. Identificar les emocions i els sentiments. Per als xiquets/tes, els resulta molt difícil expressar les seues emocions i com se senten en un moment determinat. Davant les situacions quotidianes, podem fer vore als xiquets/tes els sentiments i emocions que correspondria a cada situació.

No hay comentarios: